Tuin

Zomertuin met dahlia bollen

Het is alweer juli en terwijl ik dit schrijf staan de eerste dahlia bollen alweer in bloei, en wat kan ik daar toch van genieten. Dahlia bollen geven je de garantie op een zomer vol bloemen, het is een van de productiefste bloemsoorten in ons assortiment. Hoe meer bloemen je wegknipt hoe hoger de bloemproductie, over een aantal weken staat dus zowel de woonkamer als de tuin vol met bloemen. Ow en iedereen die op bezoek komt gaat vaak ook naar huis met een verse bos snijbloemen, een heerlijk cadeautje om weg te geven!

De favoriet dahlia cafe au lait

Er zijn zoveel verschillende soorten dahlia bollen, dat het haast onmogelijk is om slechts één favoriet te benoemen. Toch is deze keuze voor veel mensen niet zo moeilijk en zal het antwoord op deze vraag volmondig Dahlia cafe au lait zijn. Stiekem kan ik hier best mee instemmen want ik hou van bloemen die niet met één kleur te omschrijven zijn en dahlia cafe au lait is daar een perfect voorbeeld van. De kleur veranderd namelijk steeds gedurende de bloei en eigenlijk komen er heel veel mooie pasteltinten voorbij van roze, beige naar de kleur van een vers opgeklopte melk koffie. Het is dan ook niet voor niets dat dit de populairste bloemsoort is voor in een trouwboeket. A match made in heaven! Mocht ik ooit nog de kans krijgen om naar het altaar te lopen in een prachtige witte jurk, dan mogen deze bloemen zeker niet ontbreken.

Verschillende dahlia bollen

Er zijn heel veel verschillende soorten dahlia bollen, en de dahlia cafe au lait behoort tot de categorie van dinner plate dahlia’s. Een categorie die zich kenmerkt door de grote bloemen, die zo groot zijn als een diner bord. Dit maakt de dahlia cafe au lait eigenlijk alleen nog maar mooier, want er zijn maar weinig bloemen die tot zo’n groot kunstwerk uitgroeien. Mocht je nu bang zijn dat de bloemstelen afbreken, kun je er ook voor kiezen om de dahlia plant te toppen. Door de plant te toppen krijg je namelijk een bredere bos met iets kleinere bloemen, doe je dit niet dan krijg je een hoge bos met grote bloemen. Het toppen van je dahliaplant houd eigenlijk in dat je de hoofdtak terug knipt, dit kun je het beste doen als de plant zo’n 20cm hoog is. Door de hoofdtak terug te knippen bevorder je de groei van de zijtakken en zul je een bredere bos met bloemen krijgen omdat de energie van de dahlia bol dan beter verdeeld wordt. Als je de plant niet topt dan gaat de meeste energie naar de hoofdtak, waar vervolgens gigantische bloemen aan zullen groeien. Beide opties zijn even mooi, het is net waar je voorkeur naar uit gaat. Heb je liever grote bloemen en een hoge bos, dan hoef je niks te doen, gaat je voorkeur uit naar een brede bos met iets kleinere bloemen, dan kun je de plant het beste toppen.